Täydellisen gluteenittoman pizzapohjan metsästys on ollut pitkään käynnissä, ja on edelleen. Tällä kertaa oli testissä pohja, jonka resepti herätti kiinnostuksen kaikessa yksinkertaisuudessaan.
Reseptin löysin Ruoka & Koti sivustolta.
Gluteeniton pizzapohja ilman hiivaa
Noin pellillinen
3 dl gluteenitonta jauhoseosta (itse käytän Semperin gluteenitonta jauhoseosta, Semperin mukaan kaikki heidän gluteenittomat jauhot sopivat pizzapohjaan)
1 tl leivinjauhetta
0,25 tl suolaa
1,5 dl vettä
0,5 dl rypsiöljyä tai oliiviöljyä
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseokseen vesi ja öljy. Alkuperäisen ohjeen mukaan vettä tulisi 1 dl, mutta itse koin, että taikina jäi liian jauhoiseksi, joten lisäsin vielä 0,5 dl vettä. Alkuun nesteet voi sekoittaa esimerkiksi lusikalla jauhoseokseen, mutta taikina vaatii kyllä käsin vaivaamista.
![]() |
Valmiiksi vaivattu taikina. |
Taikina oli mukavan tuntuinen levittää, eikä se jäänyt kiinni sormiin, mutta levittäminen kesti todella kauan, jotta sen sai levitettyä koko pellille. Ohjeesta tulee noin pellillinen, hieman jäi reunoilta vajaaksi oman pellin kohdalla.
Täyte
Pizza on siitä mukava vaihtoehto, että siihen voi upottaa lähes mitä tahansa jääkaapista löytyy.
Tällä kertaa omasta pizzasta halusin hieman kevyemmän version, joten otin täytevinkkejä Kunto Plus -sivustolta, jossa on erittäin kattava seloste, miten saat rakennettua mahdollisimman terveellisen pizzan. Täytteiden määrä kannattaa myös pitää kohtuullisena, jottei pizzasta tule liian raskasta ja pizzapohja kypsyy myös keskeltä.
Tomaattikastike
Ensimmäistä kertaa ikinä tein itse tomaattikastikkeen, yleensä laiskana tyydyn pelkästään tomaattipyreeseen. Tomaattikastikkeen resepti-idean löysin samalta Kunto Plus -sivulta, mutta pieniä muokkauksia oli omalla kohdalla tehtävä.
1 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
1 tölkki kuorittuja tomaatteja
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja (HUOM! Aurinkokuivatuissa tomaateissa FODMAP A to Z -sovelluksen mukaan fruktoosia kohtalainen määrä ja suuria määriä (20g tai yli) tulisi välttää, mutta huomioithan, että tämä määrä tulee pellilliseen pizzaan, jota tuskin kerralla itse tulee syötyä, omalla kohdalla ei aiheuttanut ongelmia)
Ripaus suolaa
Ripaus mustapippuria
Tuoretta basilikaa muutama lehti
Lisää tomaatit kattilaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia.
Lisää joukkoon puolikuivatut tomaatit sekä mausteet ja anna kiehua vielä pari minuuttia.
Lisää basilika ja soseuta kastike sauvasekoittimella tasaiseksi.
Täyte-esimerkki
Tomaattikastike
Mozzarella raaste (hieman tomaattikastikkeen päälle ja ripaus päälle)
Tomaatti
Kinkku (henkilökohtaisesti pidän eniten leikkeleistä)
Pinaatti
Mozzarella
Rucola
![]() |
Valmista! Lautasella lisäsin vielä rucolaa päälle. |
Tällä pohjalla pizzasta tuli ihan ok ja varmasti tulen tällä vielä jatkossa tekemään, mutta täydellisen pohjan metsästys kuitenkin vielä jatkuu.
Kommentit
Lähetä kommentti