FODMAP?


Mikä on FODMAP-ruokavalio?

FODMAP-ruokavalion on todettu helpottavan vatsan ja suolen toimintaa, mikäli kärsit herkästä vatsasta tai sinulla on todettu ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS). FODMAP-ruokavalio pyrkii välttämään fermentoituvia ja huonosti imeytyvä hiilihydraatteja.

Itse olen vatsavaivojen ja IBS-diagnoosin jälkeen ottanut itse selvää, millä oireita voi helpottaa. En siis ole ammattilainen, vaan itseoppinut ammattilaisten julkaisujen avulla.

Alla suosituksia, joista saat lisätietoja FODMAP-ruokavaliosta sekä herkästä vatsasta.

Hyvävatsa.fi -sivusto on Vi-Siblinin markkinointisivusto, josta löytyy paljon kattavaa sisältöä FODMAP-ruokavaliosta.

Herkän vatsan valinnat -kirja on Reijo Laatikaisen kirjoittama, ja se "kertoo havainnollisesti, kuinka oireita voi itse helpottaa ruokavaliolla ja elämäntavoilla sekä ravintolisillä.". Reijo Laatikainen on terveydenhuollon maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti, joka on erikoistunut vatsavaivojen hoitamiseen, joten mikäli kärsit vatsavaivoista, etkä ole vielä tätä kirjaa lukenut, niin suosittelen!

Superhyvää suolistolle! on toinen kirjasuositus, jonka on kirjoittanut Leena Putkonen. Hän on myös laillistettu ravitsemusterapeutti. Kuvauksen mukaan: "Kirja tarjoaa tutkittua tietoa viihdyttävästi ja neuvoo, miten ruokavalion ja elämäntapamuutosten avulla voi saada herkän vatsan rauhoittumaan. Kirjan reseptiosio sisältää noin 25 ruokaohjetta kuvineen. Maukkaat ja monipuoliset ruoat ja leivonnaiset valmistuvat helposti - ilman vatsaa ärsyttäviä, imeytymättömiä FODMAP-hiilihydraatteja."



FODMAP on lyhenne sanoista Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols, jotka ovat siis vältettäviä imeytymättömiä hiilihydraatteja (fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit). Ne kulkeutuvat ohutsuolesta paksusuoleen, jossa suolibakteerit käyttävät niitä ravinnokseen, jolloin syntyy runsaasti suolikaasuja, jotka aiheuttavat ikäviä oireita kuten turvotusta, vatsakipuja ja ilmavaivoja.

On yksilöllistä, mitä oma vatsa ja suolisto kestää, joten FODMAP-ruokavaliota ei suositella jatkuvaan käyttöön, vaan rajoituksia kannattaa noudattaa silloin, kun oireet ovat hankalia. Oireiden helpottuessa ruokavalioon tulee lisätä asteittain FODMAP-hiilihydraatteja.

"FODMAP-ruokavalio ei ole täydellinen välttämisruokavalio, vaan sillä pyritään vähentämään suurinta FODMAP-kuormaa. Liian tarkka FODMAP-hiilihydraattien välttäminen on erittäin työlästä ja stressaavaa, eikä välttämättä lisää ruokavalion tehoa oirehallinnassa. Tärkeämpää on siis rajoittaa päivittäinen FODMAP-altistus noin 10 grammaan per päivä." 

Kommentit